Calzone

Calzone är min favorit bland pizzor. Jag har inga problem med varianter av både fyllning och presentation, men är det på riktigt skall ingredienserna vara tomatsås, ost och skinka. Den skall vara ”hårt” gräddad, sammanfogad på ovansidan och serveras med en spegel av tomatsås på tallriken. Kryddas med oregano så att det ser snyggt ut..

Calzone (betyder ”strumpa”) innehåller tomatsås, ost och skinka. Calzone räknas i det italienska köket inte som pizza utan som en egen maträtt då den skiljer sig från övriga klassiska pizzor genom att den är inbakad, det vill säga att degskivan före bakning viks ihop till ett paket så att fyllningen hamnar på insidan. (Wikepedia)


Bälinge januari 2021

Krögaren på Restaurang Zurafa (giraff på turkiska) i Bäling utanför Uppsala började knåda pizzor 1983 på Stockholms första pizzeria. Via egen pizzeria och flera andra restauranger har han breddat menyn och, som han själv kallar sig – gammal veteran, driver han Zurafa.

Restaurangen är stor och rymmer säkert 150 sittande gäster. Anette och jag var enda gästerna när vi besökte Zurafa på resa från Stockholm till Bollnäs.
Menyn innehåller det mesta från medelhavet och det svenska köket. För min del är valet självklart – Calzone.

Jag saknar en liten spegel av tomatsås på tallriken, annars är presentationen bra och det finns oregano på på både pizzan och tallrike, det är också bra.

Pizzan är charmigt oregelbunden, hög och lätt bränd på sina ställen, vilket också passar mig. Formen kan man ha överseende med men bagarn har försökt sig på en smal sammanfogning vilket är ett vågspel. Risken är att den spricker och värmen läcker ut. Så skedde också.
Degen har lagom sälta och ingredienserna, skinka, ost och tomatsås finns på plats även om det inte är jämt fördelat. Skinkan är smaklös men helheten är bra.

Den får tre degar av fem.//BA

Bollnäs juli 2020

Det börjar kännas nu att covid 19 innebär avsevärda begränsningar. Egentligen skulle jag varit i Calzonens hemland och gjort några provsmakningar. Den påtvingade karantänen gör dock att jag får hålla mig till närområdet. Släpper inte restriktionerna snart kommer jag snart att ha besökt Bollnäs samtliga pizzerior och varför inte.

Jag är på restaurang Como mitt i Bollnäs och skulle egentligen ätit något grekiskt men denna lokal har tydligen blivit pizzeria. Alltså tar jag tillfället i akt och beställer in ”pizzornas pizza”.

Allt är bra – trevligt bemötande, typisk möblering för en pizzeria, lokalen känns kall men det är helt i sin ordning. en fördel är att det går skapligt fört. Jag hinner inte dricka ur den första ölen förrän maten står på bordet.

Och så var det det här med calzonen. Jo då, den ser vid en första anblick ut att vara färdiggräddad men vid första tuggan känner jag att fyllningen på sina ställen är kall. Kanske hade ugnen för hög värme och gräddades för kort tid eller så var ingredienserna kalla när ”degen” åkte in i ugnen. Ingredienserna var rätt men inte rätt fördelade – lite ost här, skinka där och efter några tuggor kom jag fram till tomatsåsen.

Sammanfogningen lämnar en del i övrigt att önska. Jag funderar över om det är ”knådarens” naglar som gjort avtryck längs kanten och hoppas i så fall att han petat naglarna. Formen är inte perfekt men duger. Oregano finns det gott om och det uppskattar jag, men varför ingen spegel av tomatsås på tallriken. Att det skall vara så svårt. Calzonen ligger inte mitt på tallriken men det smakade bra på sina ställen, dvs. där värmen hade lyckats tränga igenom helt.

Den får 2 degar av 5.

Bollnäs juni 2020

Pizzeria Milano i Bollnäs är en klassisk Svensk pizzeria. Den ligger på en tvärgata i centrum men ändå vid sidan av så att säga. Givetvis är den inrymd på bottenvåningen i en hyresfastighet. Lokalen är förmodligen omöjlig att hyra ut till något annat än en pizzeria. Inredningen är enkel och robust. Förutom ”krögarn” själv jobbar där en degknådare. Jag tror inte att någon av dem kommer från Italien men det går bra ändå. De är uniformt klädda i för små lite solkiga T-shirts som spänner över buken. De bär pepitarutiga kockbyxor med en välanvänd kökshandduk hängande utefter sidan – charmigt.

Förutsättningarna är alltså perfekta och jag har höga förväntningar. Den här Calzonen är bra. Hade det funnits en spegel med tomatsås på tallriken skulle man varit nära perfektion. Gräddningen är bra men den hade kunnat få en minut till i ugnen. Sammanfogningen är exempel på att ”knådarn” kan sitt hantverk. Ingredienserna har bra smak och det finns rikligt med oregano på både pizzan och tallriken.

Den får 4 degar av fem.//BA

Bollnäs mars 2020

Calzone som hämtpizza är förbjudet och det finns bra skäl till det. Ett av skälen är att en Calzone skall komma direkt från ugnen med hård yta och ställas fram medan det fortfarande ryker om den. Ett annat skäl är att kartongen ”behåller” ångan och gör degen mjuk och seg.
Då kan man fråga sig varför jag ändå gör denna på förhand misslyckade beställning. Jo, det kommer sig av att Coronaviruset härjar och jag håller mig till en självpåtagen karantän.

Take Off Restaurang & Pizzeria i Bollnäs står för leveransen och bortsett från kartongen är detta inget jag kommer att beställa igen. Ingredienserna finns men jag säger till att jag vill ha lite tomatsås i en burk vid sidan av. Det är tveksamt om burkens innehåll verkligen är tomatsås och den får gå till komposten. Pizzan smakar mera kartong än skinka och ost. Degen är helt utan smak – har man glömt saltet. Gräddningen är ojämn osv.

Jag är ödmjuk i min bedömning och vill upplysa om att det inte är restaurangen utan Calzonen jag bedömer.

Den får 1 deg av fem.//BA

Kamari/Santorini/Grekland september 2019

Det här blev inte bra. Jag åker ända till Kamari på Santorini och testar fel Calzone. Detta är en Calzone Prosciutto – en ”vikt” pizza fylld med prosciutto, maskarpone, mozzarella, basilika, svartpeppar och parmesan ovanpå för 15.00 €, men utan tomatsås. Calzone utan tomatsås finns inte.

Ok, gjort är gjort och det är bara att äta. Den är varm, bra gräddad och osten inuti har smält till lagom konsistens. Smakerna sitter – det är ”goa grejor” men tomatsåsen saknas och sammanfogningen har blivit för tjock. Parmesan på toppen kunde man bytt ut mot oregano.

Den får tre degar av fem.//BA

Bollnäs augusti 2019

För ovanlighetens skull prövar jag en lunchpizza på Restaurang Roma i Bollnäs. Det var ingen höjdare. Den hade rätt färg men frågan är om bagarn lade till ett moment och knådade degen i ugnen. Den var torr men gick att äta.

Den får två degar av fem.

Sandviken augusti 2019

Den här lilla tjockisen beställde jag in på Kebab House i Sandviken. Presentationen kunde varit bättre. Det saknas en spegelbädd av tomatsås och den håller på att glida av tallriken. Däremot är den bra gräddad och ordentligt varm. Det finns lite oregano ovanpå  men inuti är den hopplöst torr – för lite tomatsås.

Den får tre degar av fem.//BA

Ockelbo – november 2018

Under många år har jag passerat Pizzahuset i Ockelbo och funderat över när det skall bli tillfälle att testa en Calzone. Namnet ”Pizzahuset” förpliktigar. Tillfället kommer och förväntningarna är enorma. Det blir ett antiklimax – det här är ingen Calzone, det är en pirog med skinka, ost och tomatsås.

Den får en deg av fem.//BA

Parga/Grekland – oktober 2018

Här gick det käpp rätt åt skogen. Till att börja med var det svårt att hitta en restaurang som serverade Calzone och det hade inte gjort något om restaurangen förblivit oupptäckt. Jag blev misstänksam vid beställningen när jag fick frågan om den skulle vara ”open or closed” – en open Calzone finns ju inte, vet man inte det.

Jag fick rätt. En sådan här katastrof skall egentligen tillbaka till köket, men testar man Calzone så gör man. Borstett från att den ser ut att ha gått igenom en olivpress var den inte varm. Jodå, ingredienserna var rätt och tomatsåsen hade man kladdat med lite överallt.

Den får en deg av fem.//BA

Knäred juli 2018

I Knäred hittar jag en pizzeria som ser ut som en pizzeria, dvs. finns i en lokal, i en hyresfastighet, som är omöjlig att hyra ut, annat än till en pizzabagare. Trångt, rent och sliten inredning. Det är så det skall se ut.

Man har givetvis Calzone, för det har alla pizzerior i Sverige. Den är välbakad men kunde fått gå en minut till i ugnen så att de brända bubblorna spruckit, men fyllningen är bra. Formen är inte perfekt, den är kvaddad i ena ändan men ser ut som en calzone. Jag saknar givetvis tomatsåsspegeln och oregano på tallriken men det är ändå bra grejor det här.

Den får fyra degar av fem.//BA

Malta/Sliema april 2018

Det fanns gott om pizzerior på Malta men att hitta en meny där Calzone ingick var inte helt enkelt. Till slut hittar vi i alla fall en sådan. När anrättningen kommer in kan jag bara konstatera att detta är ingen calzone. En Calzone skall vara helinbakad, osv.

Det här var helt andra grejor, en variant på Calzone som jag sent skall glömma. I inbakningen finns champinjoner och mozarella. Salami och flingor av parmesan hör inte hemma på en Calzone men den var mäktigt välsmakande.

Den får fem degar av fem.//BA

Sicilien/Cefalú augusti 2017

Cefalú på Sicilien erbjöd en Calzone som jag aldrig sett maken till. Presentationen är viktig och när servitören bar in skapelsen var det inte utan att jag höll andan ett tag.

Anrättningen föreställde en vulkan med skinkan strömmande efter vulkansidorna. Den hade ingen tomatsås utan endast inbakad mozzarella, men det spelade ingen roll. Parmesanflingorna satte smaken.

Den får fyra degar av fem.//BA

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*