Torsk med basilikasmör och rotfruktsgratäng

Recept: Ulrika Davidsson

Till 4 portioner behöver du:

  • 4 bitar torskrygg à 150 g
  • Salt och vitpeppar
  • 100 g körsbärstomater

Basilikasmör

  • 1/2 vitlöksklyfta
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk finhackad färsk basilika
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • Salt och svartpeppar

Rotfruktsgratäng

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1/2 palsternacka
  • 1/2 sötpotatis
  • 1/4 kålrot
  • 1/2 msk smör
  • Salt och svartpeppar
  • 1/2 liten burk (1 dl) crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • 90 g soltorkade coctailtomater i olja
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 150 g fetaost

Skala och riv vitlöken till basilikasmöret och blanda alla ingredienser. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Ställ kallt.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skala och hacka löken grovt. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär rotfrukterna i tärningar. Hetta upp en kastrull med smöret och bryn allt i några minuter. Strö på salt och peppar. Tillsätt crème fraîche, grädde och soltorkade tomater. Rör ner basilikan och häll i en ugnsfast form. smula över fetaosten och tillaga i ugnen i 20 minuter.

Lägg torskryggen på en ugnsplåt och strö på salt och peppar. Tillaga i ugnen samtidigt som gratängen i 15 minuter. Skiva basilikasmöret och lägg på fisken. Servera med gratäng och tomater.