Recept: Ulrika Davidsson
Till 4 portioner behöver du:
- 4 bitar torskrygg à 150 g
- Salt och vitpeppar
- 100 g körsbärstomater
Basilikasmör
- 1/2 vitlöksklyfta
- 100 g rumsvarmt smör
- 2 msk finhackad färsk basilika
- Rivet skal av 1/2 citron
- Salt och svartpeppar
Rotfruktsgratäng
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- 1/2 palsternacka
- 1/2 sötpotatis
- 1/4 kålrot
- 1/2 msk smör
- Salt och svartpeppar
- 1/2 liten burk (1 dl) crème fraiche
- 1 dl vispgrädde
- 90 g soltorkade coctailtomater i olja
- 2 msk hackad färsk basilika
- 150 g fetaost
Skala och riv vitlöken till basilikasmöret och blanda alla ingredienser. Forma till en rulle och linda in i plastfolie. Ställ kallt.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Skala och hacka löken grovt. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär rotfrukterna i tärningar. Hetta upp en kastrull med smöret och bryn allt i några minuter. Strö på salt och peppar. Tillsätt crème fraîche, grädde och soltorkade tomater. Rör ner basilikan och häll i en ugnsfast form. smula över fetaosten och tillaga i ugnen i 20 minuter.
Lägg torskryggen på en ugnsplåt och strö på salt och peppar. Tillaga i ugnen samtidigt som gratängen i 15 minuter. Skiva basilikasmöret och lägg på fisken. Servera med gratäng och tomater.