Händer på torpet

Förra året vid den här tiden experimenterade jag med vedeldning för att hålla värmen i vårt torp. Det gick över förväntan och i år går det åt mycket ved när jag är hemma och kan elda.

Med alla varningar om elbrist, planerade och icke planerade strömavbrott är det bra att vara förberedd. Nu är jag sugen på att testa matlagning utan el i några dagar. Nej, jag tänker inte stänga av strömmen med risk för frysskador på vattenledningar osv. Det handlar bara om att inte använda elspisen, vilket är en bra fortsättning på förra årets ”övning”. Vedspisen är ju ändå igång.

Lite förberedda är vi, eller snarare jag. I skafferiet står, på mitt initiativ, några klassiska konserver med utgångsdatum om fyra, fem år. Jag har förslagit att vi skall testa läckerheterna med jämna mellanrum och gör något gott av nödprovianten men min fru tycker att det kan vänta tills kriget kommer.

Så plötsligt dyker det upp ett tillfälle när jag blir själv i några dagar. Hustrun skall till Stockholm och då är det fritt fram för en kulinarisk resa bland konservburkarna. Det är ju bra om en i hushållet vet och kan – jag.

Det spårar ur direkt med en smoothie till frukost som tillreds i matberedaren. Självklart skall all mat lagas utan ström och jag bestämmer mig för att flytta fram projektstarten till lunch. Den här smoothien är annars en favorit och består av 2 dl yoghurt, 0,5 dl lingon, 0,5 dl blåbär, en halv banan och en skvätt honung. Jag lider inte jättemycket av att det blev som det blev men övergår till havregrynsgröt resterande dagar.

Först ut är Bullens Pilsnerkorv, en klassiker från 1953. Namnet sägs ha sitt ursprung från skådespelaren Erik ”Bullen” Berglund som medverkade i den tidens ”Pilsnerfilmer”, men han var också kokboksförfattare. Jag kan inte påstå att jag är uppväxt på pilsnerkorv men i vuxen ålder har våra vägar korsats många gånger.

Planen är att göra en variant av Hel Special med räkröra på ”Bullens”.

Så här ser en Hel Special ut när man köper den i ”Korvståndet” någon stans i Göteborg med omnejd.

(Läs gärna historien i länken nederst på sidan om hur en hel och en halv special uppstod av en tillfällighet på 40-talet i Lundby på Hisingen.)

Alla ingredienser finns inte hemma. Bl.a. saknas räkor och bilen är i Stockholm. Därför tar jag en promenad till närmsta Coop, för att komplettera skafferiet.

Det blir en rask promenad i det fina vintervädret. Det skall helst skall brinna i spisen, eller åtminstone glöda när jag kommer tillbaka. Det glöder efter en dryg timma och börjar snart att brinna efter vedpåfyllning. Däremot har jag glömt korvbröd men går inte tillbaka. Det får räcka med motion för denna dag.

Första måltiden gick inte så bra, åtminstone inte med Bullens Pilsnerkorv. Ändå kokade jag upp vattnet med ett lagerblad och tio svartpepparkorn. Vattnet fick svalna och därefter åkte korven i och värmdes långsamt till 65 grader för att undvika att den spricker. Det är så man skall göra för att få kryddigheten i korven har jag läst på nätet.

Räkröran blev inte heller något att skriva hem till mamma om, den hackade rödlöken dominerade. Jag skall göra om hela anrättningen med en annan korv, korvbröd och lite mindre med rödlök – allvarligt talat, det blev inte alls bra men gick att äta.

Allt är inte nattsvart för spisen klarar två kastruller samtidigt och det inte råder någon tvekan om att Viking 32 smalspis levererar. Moset i den ena kastrullen blev riktigt bra. Receptet har jag hittat på Youtube där en TV-kock gjorde mos med ballongvisp.

Att stå vid spisen och laga mat tar inte hela dagarna. Lördagar är det bastubad i byn och jag är, hör och häpna, eldare där också. Det är bra avkoppling att vara först och aska ur, tända, slå på värmen och efter en dryg timma, när temperaturen kommit upp i ca 65 grader, sätta sig själv och fundera över meningen med livet eller något annat viktigt. Efter ytterligare en timma kommer bastugänget och då är jag mogen för det sociala umgänget. Nu funderar jag på hur lång tid det kan ta att koka upp 10 liter vatten på spisen. Skulle det bli strömlöst behövs varmvatten för både tvagning och disk.

Jag går igång på tanken och testar. Det tar ca 30 minuter att komma upp till 60 grader och ytterligare 25 minuter att få vattnet att koka. Kunskapen kommer inte att imponera på någon men det är ändå bra att någon på torpet vet hur ett längre strömavbrott skall hanteras – jag igen.

Med nedsatt självförtroende från första dagen ger jag mig på Chili con Carne dag 2. Alla ingredienser finns i burken. Jag nöjer mig inte med detta utan gör en lite lyxigare variant och skvätter i Tabasco för att få upp stinget. En stump zucchini som höll på att förfaras i kylen skivas upp tillsammans med några små tomater, lite babyspenat och en rejäl klick créme fraîche som toppas med chilipulver . I frysen ligger minibaguetter som skall värmas i ugnen. Det är inga problem eftersom jag grillar året om och alltid har grillkol hemma. Rätt temperatur skall vara 200 grader och det är får man upp snabbt när kolen glöder som mest. Mot slutet gäller det bara att lyfta på locket och kontrollera att brödet inte blir bränt.

Gulaschsoppan är snarlik men inte lika god som Chili con Carne.

Mellan måltiderna finns det annat att göra. Jag har anlag för att spara på saker och i ladan står en hel del grejor som varit med mig när jag flyttat runt i landet sedan slutet av 60-talet. T.ex. ryakudden som jag knöt när vi hade syslöjd i 4:e klass 1961 och väktargubben fick jag i present av en kollega när jag var utbildningsansvarig på DTU Säkerhetsskola i Hofors någon gång på 90-talet. Här finns också min vargungedräkt som varit med sedan slutet av 50-talet och en medalj för lång och trogen tjänst osv. Då är frågan vad jag skall med allt detta till och det vet jag givetvis inte. Fram till dess att jag vet packar jag ihop grejorna igen i en trälåda som jag hittat i grishuset. Nu tar det lite mindre med plats och därmed var den städningen avklarad. Återstår fyra hyllplan till att packa ihop när jag skaffat nya trälådor.

Krickelinaren sparar jag till sista dagen. Nu tar jag fram den gamla gjutjärnspannan eftersom den passar bäst att ha på vedeldad spis – det är bara att njuta av läckerheten.

Efter fyra dagar är projekttiden slut när hustrun är på väg hem. Jag har ätit upp innehållet i tre konservburkar (en burk räcker till två måltider) och mår prima. Om inget oförutsett inträffar kommer testet att utvidgas till nästa år eftersom det finns mer att öva på om krisen eller kriget kommer.//BA

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*