Jag ha blivit kungligt sjuk

Tänk att ni går och lägger er på kvällen – utan krämpor och vaknar på morgonen med en olidlig smärta någon stans i foten. Det hände mig.

Det finns inga alternativ, jag måste till lasarettet. För säkerhets skull ringer jag och får en tid till Hälsocentralakuten – jag tror det heter så. Jag har hört att om man inte bokar tid skickas man till Hälsocentralen i en annan korridor för att få reda på att man skall till Hälsocentralakuten. I mitt tillstånd finns inte onödiga förflyttningar på världskartan.

Två läkare bedömer mitt tillstånd som allvarligt och jag skickas till röntgen. Erbjudande om rullstolstransport avböjer jag. Där går gränsen – så länge jag med uppbringande av mina yttersta krafter kan gå tänker jag göra det. På röntgen står en affisch och trots smärtan funderar jag över vilken galning som satt upp den just här. Vi som kommer hit kan knappt gå och definitivt inte springa men vi är inte döda. Jag låter det passera eftersom det finns annat att tänka på.

Röntgenläkaren konstaterar att inga ben i foten är brutna och jag får hasa mig tillbaka till Hälsocentralakuten där en fjärde läkare dyker upp och konstaterar att det är gikt, bara genom att peta på foten, punkt slut. Ordinationen blir cortison i fem dagar. Blir jag inte bättre skall jag höra av mig.

Hemkommen googlar jag på gikt. Det visar sig att den franska solkungen Ludvig XIV och Gustav II Adolf led av gikt. Sjukdomen kallas därför ibland för ”Kungasjukan” men den kallas också ”Portvinstå” vilket låter mindre smickrande. Enligt myterna drabbades främst bättre bemedlade som hade möjlighet att dricka alkohol, äta fet mat, inälvsmat och som på grund av detta med tiden blev tämligen feta. Jag föredrar att kalla mitt tillstånd för gikt även om det skaver – jag skall inte drabbas av det här.

Så här långt är det mestadels kul läsning men det kommer att krångla till sig. För att undvika framtida akuta tillstånd rekommenderar Reumatikerförbundet:

  • Drick 1,5-2 liter vatten per dag – det blir inte lätt men det är klart att det går.
  • Undvik alkoholhaltiga drycker framför allt öl och rödvin – det kommer jag att klara även om det är synd på rödvinet.
  • Ät mycket grönsaker – det gör jag.
  • Det går bra att äta en normalstor portion kött, fisk eller fågel (100-125 gram) – det var ju bra.
  • Försök att minska eventuell övervikt långsamt men fasta inte – jag har redan fastat i omgångar utan att känna till den detaljen. Min ”viktresa” började vid 100 kg – Kungligt fet alltså. I dag heter det fetma, men där har jag inte varit på några år.
Restaurang Grodans Klassiska Kalvlever med champinjoner, bacon, kaprisbär, äpple, portvinssås och potatispuré – formidabelt men numera uteslutet.

När jag kommer till sådant som man skall undvika att äta blir det värre.

  • Inälvsmat som lever, blodpudding, njure, bräss skall man undvika. Hoppsan, lever är inte bara en favorit, det är en kulinarisk explosion av dofter och smaker. När jag är i Stockholm går jag ofta till Restaurang Grodan för att äta deras fullständigt formidabla lever. Blodpudding med stekt ägg, bacon och lingon lagar jag när hustrun inte är hemma. Hon mår inte så bra av doften men det gör jag.
  • Sill, makrill, sardiner, sardeller, ansjovis, fiskrom skall man också undvika. Hela listan utom möjligen sardeller tillhör mina favoriter. Jag får satsa på skaldjur i framtiden och det kan jag leva med.

Den här läsningen gör ont. Jag är en ”antingen eller människa” och bestämmer mig för att ”gilla läget” med den lilla reservationen att det som finns i kylen skall ätas upp. Lever och blodpudding har jag inte hemma men sex burkar makrill i tomatsås väntar på mig.

Efter att den första chocken släppt och jag faktiskt inte har lika ont bestämmer jag mig för att göra en käpp till stöd. Det går inte så fort och efter tre dagars behandling när smärtan försvunnit är käppen inte klar. Det återstår lite finisharbete. Jo, jag vet att man kan köpa en käpp på Röda Korset för 50 kr eller en lyxigare varian på Lidel för 99 kr som man dessutom kan fälla ihop. Man kan också beställa ”pinnen” på nätet och betala 2000 kr eller mer om kryckan skall vara i silver. Jag är inte så känslig för form utan prioriterar funktion, alltså duger mitt hemmabygge gott.

Efter några dagar känns allt bra och jag börjar komma i balans. Gikten behöver ju inte ens komma tillbaka. Jag har bara haft en svacka och varit kungligt sjuk i några dagar. Om en månad skall jag ta nya prover för att kolla upp halten urinsyra i blodet. Det här kommer att gå bra.//BA

5 kommentarer

  1. Hej käre syssling,
    Gikten behöver inte bero på god mat och dryck. Det kan vara en biverkan på någon medicin. Det låter väl bättre ?
    Med eller utan gikt är Du fantastisk. Och en sådan flott käpp Du fick till. Toppen.
    Kram,
    Berethe

    • Hej Berethe – ja det där med biverkan låter bättre, skall tänka så. Tack för att du läser och uppskattar det jag skriver. Jag har kommit igång lite med skrivandet efter ett uppehåll. Det är bara så att ibland skriver jag och ibland gör jag något annat kul. Ni skall ha det gött där ni för tillfället befinner er. //Sysslingen

Kommentarer är stängda.